Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Το κόστος των αεροδιακομιδών .



















Χαρακτηριστική περίπτωση ανικανότητας του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, αποτελούν οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια απέδειξε ότι δεν είναι ικανό να τις οργανώσει με δικά του μέσα. Τα ελικόπτερα που αγόρασε έπεφταν σαν τις μύγες παρασύροντας στον θάνατο ασθενείς, γιατρούς και χειριστές. Η τότε κυβέρνηση (Σημίτη) έδωσε την προσωρινή λύση, να ανατεθούν οι αεροδιακομιδές στην Πολεμική Αεροπορία. Δυστυχώς όμως, και στην περίπτωση αυτή αποδείχθηκε σοφή η λαϊκή ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Περίπου δέκα χρόνια μετά την «προσωρινή» λύση, δεν έχει γίνει ούτε συζήτηση για μόνιμη αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλοι βολεύονται να αφήνουν την Αεροπορία να τραβάει το ζόρι, έχοντας ενδεχομένως στο μυαλό τους ότι σε αυτή θα φορτώσουν και τις ευθύνες σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Εκτός όμως από το ζόρι, πέρα από το γεγονός ότι ιπτάμενα μέσα αφαιρούνται από τις επιχειρησιακές ετοιμότητες προκειμένου να διατεθούν στο ΕΚΑΒ, ουδείς κάνει τον κόπο να υπολογίσει το κόστος αυτών αεροδιακομιδών, το οποίο θα έπρεπε να καλύπτεται με χρέωση του ασφαλιστικού φορέα αυτών που μεταφέρονται. 
Όμως όχι. Σε 79.000.000 ευρώ ανερχόταν το χρέος του ΕΚΑΒ στην Π.Α. στα τέλη του 2012. Όσο για το 2013 και το 2014, ακόμη δεν υπάρχει επίσημος υπολογισμός. 
Κατά τα λοιπά, τα χρήματα αυτά συνυπολογίζονται ως αμυντικές δαπάνες...

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 26/07/2014 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ Π. ΠΕΤΡΟΥ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου